Školní projekty

Týden s literaturou: Cesta nejen ke knize

1.4.2011     ZŠ Mlýnská     zpět do sekce Školní projekty

Děti a příběh, děti a píseň – milují je, s nadšením vypráví, poslouchají – a přesto je tak těžké pomoci jim najít cestu ke knize, k divadlu. Každý učitel českého jazyka se každodenně potýká s toutéž otázkou, se stále menší ochotou dětí vzít do ruky knihu a číst, přemýšlet nad slovy, učit se jim rozumět. Přesto je škoda to vzdávat, nevzdáváme to tedy. Naší snahou o to přivést děti ke knize a k divadlu alespoň o krůček blíž byl motivován projekt „Týden s literaturou a divadlem“, připravený v týdnu od 11.4. do 15.4. pro žáky druhého stupně ZŠ Mlýnská.

To, s čím se děti setkávají v běžných hodinách a co někdy zapadne pod lavinou nových prožitků a aktivit, jsme se pokusili znásobit v bloku činností prolínajících se hodinami českého jazyka, dějepisu, hudební a výtvarné výchovy. Mladší žáci strávili několik hodin tvůrčí práce s pohádkami Werichova Fimfára, starší se seznamovali s historií a tvorbou divadla Semafor. Nešlo jen o získání nových znalostí, ale také o hledání vlastních schopností tvořit, realizovat osobní literární a výtvarné představy. Při aktivitách zaměřených na dotváření textů, jejich porozumění, hledání rozuzlení, vytváření ilustrací a další práci se najednou děti stávaly z pouhých pozorovatelů a posluchačů partnery tvůrců, pohádka či písňový text byl náhle „jejich vlastním“ – jako bychom konečně vstoupili na tu správnou cestu. Odměnou za práci bylo filmové představení nového zpracování Werichových pohádek „Fimfárum – do třetice všeho dobrého“ či jiný pohled na knižní svět, který mohli žáci naší školy získat při besedách s paní Chmelařovou z Městské knihovny Mohelnice.

Příjemně strávený týden nezrodil desítky nových literárních či dramatických tvůrců, nemohl ani přesvědčit všechny zúčastněné o tom, jak krásný je svět knižní fantazie i dramatu. Kdyby ovšem těch, kdo s větším zájmem sáhnou po knize nebo se zastaví u divadelního plakátu, bylo jen pár, je to obrovský úspěch. Možná otevřou další, nebo si koupí lístek na představení…každý střípek v mozaice má svou váhu.

Děkuji za spolupráci MKS v Mohelnici i Městské knihovně, stejně jako všem dalším účastníkům projektu.

Za realizační tým učitelů ZŠ Mlýnská Mgr. Hana Indrstová.

Nebyly nalezeny žádné obrázky