Aktuality

Indonésie – po stopách lidojedů

13.11.2014     Aleš Plhák     zpět do sekce Aktuality

V pondělí 10. listopadu 2014 se žáci sedmých a osmých tříd zúčastnili zeměpisné přednášky Indonésie – po stopách lidojedů. Na tvorbě programu vzdělávacího projektu Planeta Země 3 000 se podílí několik desítek nejlepších českých odborníků z oblasti filmové a televizní tvorby společně s pedagogy. Jedná se o unikátní vzdělávací projekt, který je propojen videoprojekcemi, nádhernými fotografiemi a barvitým vyprávěním cestovatelů. Žáci naší školy navštěvují tuto projekci pravidelně každý rok.
Indonésie je krásná a nespoutaná země. Je to země plná exotiky, kouzelných míst, neobyčejných památek, svérázných lidí. Indonésie je zároveň také jedním z posledních míst na planetě Zemi, kde se alespoň částečně dochovala příroda ve své nejpůvodnější divoké podobě. Příroda je překvapivá svou pestrostí a barevností. Najdeme zde vzácné živočišné a rostlinné druhy – některé celosvětově ohrožené. Země má velké množství ekologických problémů – kácení tropických pralesů, přelidnění, znečišťování vod. Ostrovní stát je jedinečný také tím, že zde i v dnešní době žijí již tisíce let nezměněným způsobem nejstarší kultury světa.
Žáci se seznámili se zeměpisnou charakteristikou země a její historií. Získali informace o způsobu života, kultuře, hospodářství, náboženských tradicích a rituálech. Zjistili, jak vypadá současnost Indonésie.
Tato přednáška určitě povzbudila zájem žáků o zeměpis, ekologii, cestování a zpracování geografických informací.
Helena Pallová, Hana Vyplašilová