Aktuality

Návštěva muzea ve Šternberku

4.1.2015     Aleš Plhák     zpět do sekce Aktuality

V předvánočním čase navštívili žáci šestých tříd město Šternberk a s ním spojenou Expozici času.
Žáci během návštěvy prozkoumali prohlídkovou trasu Expozice času, která v sobě zahrnuje 10 místností. Ty jsou vybaveny především exponáty ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci, Národního technického muzea v Praze, Židovského muzea v Praze a Obuvnického muzea Zlín.
Charakter Expozice času má široký záběr od vesmírného času až k atomovým hodinám a nejmodernějším metodám měření času. Žákům tato ojedinělá expozice osvětlila mj. proces vzniku vesmíru a času. Podrobně nahlédli do tajů naší Galaxie – Mléčné dráhy, prozkoumali sluneční soustavu a získali spoustu zajímavých informací o Slunci, jednotlivých planetách i jejich měsících. Expozice představila žákům rozdílnost kalendářů v různých kulturách a v různých obdobích, ale i principy měření času.
Během prohlídky jsme nahlédli do hodinářské dílny a v úžasu jsme obdivovali všechny mechanické, elektrické a elektronické hodiny. Zvláštní hodiny měly neobvyklý tvar, zvláštní způsob pohonu či neobvyklé regulátory chodu.
Co se ale žákům líbilo nejvíc? Žáci měli volný přístup k vybraným exponátům, mohli si vyzkoušet práci s interaktivními pomůckami a jednotlivé objekty doslova „osahat“. Expozice navíc byla doplněna vybranými citáty významných osobností a úryvky z poezie, a tak jsme se přenesli ze světa vědy a techniky do světa fantazie.
Dnes už všichni víme: NÁVŠTĚVA MUZEA NEMUSÍ BÝT NUDA!!