Úspěchy na soutěžích

Bücherwurm 2019

6.5.2019     Aleš Plhák     zpět do sekce Úspěchy na soutěžích

Dne 17. dubna proběhlo na naší škole školní kolo soutěže v předčítání v německém jazyce Bücherwurm 2019 (Knihomol 2019), kterou každoročně vyhlašuje Goethe-Zentrum Pardubice. Letos se předčítalo již po desáté a byl vybrán úryvek z knihy „Die erstaunlichen Abenteuer der Maulina Schmitt – Mein kaputtes Königreich“ mladého autora Finn-Oleho Heinricha, v překladu Kateřiny Klabanové „Moje království nadranc: Nevídaná dobrodružství nevšední, ba přímo spektakulární, bezmezně ohromující SVÉHLAVÍNY S.“ Předčítalo se samozřejmě podle originálu v němčině.

Maulině se zhroutí celý svět: Musí strávit rozchod rodičů, vyrovnat se se stěhováním, nalézt své místo v nové škole. A ještě k tomu se dozvídá, že maminka má roztroušenou sklerózu. I když děj je celkem tragický, kniha je psána humornou formou a čtenář se u ní hodně nasměje.

Soutěže se zúčastnilo celkem 9 žáků 8. a 9. ročníků, kteří chtěli zúročit své znalosti a dovednosti získané v hodinách německého jazyka. Hodnotícími kritérii byly interpretace a výraz, technika čtení, intonace a výslovnost. Atmosféra soutěže byla velmi dobrá, soutěžící se v průběhu soutěže vzájemně podporovali. V kategorii 8. ročníků se na 1. místě umístila Viktorie Svobodová, na 2. místě byla Zuzana Vašatová a na 3. místě skončil Samuel Zemánek. V kategorii 9. ročníků 1. místo obsadila Kateřina Pagáčová, 2. místo Milan Kroupa a 3. místo Šimon Brulík. Celkovou vítězkou školního kola se stala Kateřina Pagáčová, která naši školu reprezentovala dne 24. 4. na soutěži Bücherwurm v Pardubicích v Divadle 29. Porotu tvořilo několik rodilých mluvčích, spolupracovnice Goethe Zentra, vítězka z předešlého ročníku soutěže a překladatelka čtené knihy. Soutěžilo se v šesti kategoriích. Ve své kategorii obsadila Kateřina 9. místo a získala pro svou budoucnost cenné zkušenosti.

Všem žákům děkujeme za projevenou přízeň a těšíme se na jejich účast v dalším kole v roce 2020.

Mgr. Jolana Winklerová