Aktuality

Krása Adventu a legenda křesťanských Vánoc

5.1.2014     Irena Pobucká     zpět do sekce Aktuality

Krása Adventu….tak nazvali svůj předvánoční program zaměstnanci zámku Náměšť na Hané a krása to opravdu byla. 16.12. 2013 se naši prvňáčci spolu se spolužáky z druhé a třetí třídy nechali unést překrásnou atmosférou vánočně vyzdobeného pohádkového prostoru zámku v Náměšti na Hané. Pro děti byla připravena vánoční dílna, z které si přivezly vlastnoručně vyrobený dáreček, divadelní scénka z filmu Anděl Páně, kde neposlušný anděl Petronel pošle do pekla téměř každého malého hříšníka a starověké vánoční trhy s paní řezbářkou, bylinkářkou nebo perníkářkou…děti si užily klidné dopoledne a seznámily se s tradicemi vánočního období.

Scéna narození Ježíše Krista ve chlévě, připomínajícím jeskyni, byla od počátků křesťanství lákavým námětem k uměleckému zpracování. Žáci čtvrtého a pátého ročníku využili nabídky Památníku A.Kašpara v Lošticích a navštívili zdejší expozici pod názvem Keramické betlémy.
V úvodu si všichni žáci prohlédli 12 vystavených keramických betlémů z rukou regionálních výrobců keramiky, ale i žáků škol. Poté vyslechli krátké vyprávění o původu, významu i historii vzniku betlémů vůbec. S úspěchem odpovídali na otázky pracovnice týkajících se významu postav a jejich umístění v betlému a sami si v převlecích vytvořili betlém živý. Na závěr si v malé dílně vyrobili dárkovou krabičku a ozdobu na stromeček z drátků.
Fotografie z obou akcí jsou k nahlédnutí ve fotogalerii.

J.Kyseláková, I.Pobucká