Školní projekty

Příběhy našich sousedů

24.6.2024     Aleš Plhák     zpět do sekce Školní projekty

I v letošním roce se žáci naší školy zapojili do několikaměsíčního projektu organizace Post Bellum – Příběhy našich sousedů. Tým ve složení Jáchym Cerula, Tereza Hamplová, Ema Kratochvílová, Eva Konečná a Nela Šubrtová zpracovával příběh pana Zřídkaveselého. Muže, který prožil život plný dobrodružství a podělil se s námi o střípky svého života s humorem sobě vlastním.

Žáci se během podzimu poctivě připravovali na realizaci rozhovoru s pamětníkem, od jara jej zpracovávali ve formě reportáže. Tu nahrávali pod dohledem odborného technika v Českém rozhlase Olomouc. Nakonec je v pondělí 17. 6. 2024 čekala závěrečná prezentace výstupů v Městské knihovně T. G. Masaryka v Šumperku. Společně s dalšími 10 týmy představili odborné porotě a zaplněnému sálu příběh svého pamětníka.  Post Bellum letos prezentaci nepojala jako „soutěž“, ocenila všechny týmy, neboť příběhy jsou vždy jedinečně a kvalitně zpracované.

Žákům se patří poděkovat za jejich ochotu věnovat volný čas práci na projektu. Příběhy lidí kolem nás se nám mohou stát inspirací, vyslechnutím jejich popisu životní cesty, zpracováním reportáže se nám dochovává historie, unikátní vzpomínky na události minulé, které nám pomáhají lépe porozumět lidem kolem nás, starším generacím. Projekt spojuje mladé lidi se staršími, dokazuje, že se stále můžeme od sebe mnohému naučit.

Příběhy pamětníků letošního roku naleznete na stránkách: https://www.pribehynasichsousedu.cz/sumpersko/sumpersko-a-litovel-2023-2024/

Kristýna Šmakalová a Petra Kajnarová